Des de la biblioteca ens hem afegit a la celebració dels 50 anys de l’arribada a la Lluna i del 90è aniversari de Tintin amb una exposició del nostre fons bibliogràfic sobre la lluna i sobre Tintin.

El 21 de juliol de 1969, ara fa 50 anys, l’astronauta Neil Armstrong, trepitjava la lluna per primera vegada. No obstant això, Tintin ja l’havia trepitjada molt abans, el 1952!

Tintin va començar el seu viatge l’any 1950, en el còmic Objectiu: la Lluna, per trepitjar-la dos anys després, el 1952, a Hem caminat damunt la Lluna, avançant-se disset anys als fets reals.

El 1929 el dibuixant belga Hergé (Georges Remi) va crear el personatge de Tintin a les pàgines del suplement juvenil d’un diari de Brussel·les. Després va començar a fer àlbums de les seves aventures que s’han traduït a un centenar de llengües. Tintin celebra els 90 anys amb plena vitalitat gràcies als milions d’àlbums venuts i als molts aficionats que el reivindiquen.

El cartell de l’exposició l’ha dissenyat Joan Carles Ballesté, professor del nostre institut. És una composició basada, per una banda, en una foto de la NASA on apareix Buzz Aldrin, fotografiat a la lluna per Neil Armstrong, el juliol de 1969, i una escena de les aventures de Tintín, d’Hergé, on aquest es mostra acompanyat del capità Haddock i de Milú, també a la lluna, i reflectits a la visera d’Aldrin.

Mitjançant aquesta juxtaposició de ficció i no-ficció, s’ha volgut il·lustrar la fervent cursa espacial que no només van disputar-se les grans potències mundials del moment, sinó que ja havia estat liderada per l’imaginari de l’historietista belga, gairebé vint anys abans de la fita històrica. La imatge no ha estat creada ni pretén ser difosa amb cap finalitat comercial.