
L’alumnat d’Energies Renovables presenta el projecte “Electrificació d’un sistema pseudo-industrial mitjançant petita eòlica” davant de l’empresa Saufer
El passat dilluns 31 de març de 2025, la Sala d’Actes de l’Escola del Treball de Lleida va acollir la presentació del projecte “Electrificació d’un sistema pseudo-industrial mitjançant petita eòlica”, desenvolupat per l’alumnat de 2n curs del cicle formatiu de grau superior d’Energies Renovables. Aquesta exposició es va fer davant de l’equip docent del cicle i representants de l’empresa Saufer, amb la presència de Xavier Ferrer, director de l’àrea tècnica i comercial, i Albert Martí, tècnic de l’empresa.
El projecte ha suposat un repte tècnic per a l’alumnat, que ha treballat en l’electrificació d’una nau industrial o sistema pseudo-industrial des del treball amb metodologia APP (Aprenentatge basat en projectes professionals). En aquest treball, s’ha dut a terme principalment:
? Càlcul de la demanda elèctrica diària, incloent-hi la potència d’electrificació i el llistat de circuits.
? Càlcul de la demanda energètica tèrmica per a climatització, incorporant-hi un sistema de generació tèrmica.
? Estudi del potencial eòlic de la ubicació i proposta d’hibridació amb altres energies renovables com la solar fotovoltaica o sistemes convencionals per garantir el subministrament.
? Anàlisi del factor de penetració de la generació renovable en el conjunt del sistema.
Aquesta presentació ha estat una gran oportunitat perquè l’alumnat pogués demostrar les seves capacitats tècniques i competencials davant d’una empresa referent del sector. Els representants de Saufer van poder veure de primera mà el nivell d’aprenentatge assolit pels estudiants i la seva capacitat per desenvolupar projectes reals amb criteris d’eficiència i sostenibilitat.
L’Escola del Treball de Lleida aposta per una formació professional connectada amb el món empresarial, i la presència d’empreses com Saufer al centre és fonamental per establir vincles i sinèrgies que beneficien tant l’alumnat com el sector industrial. Aquest tipus d’iniciatives permeten que els estudiants es donin a conèixer, apropin la seva formació a les necessitats reals del mercat laboral i fomentin possibles col·laboracions futures.
Gràcies a aquesta experiència, l’alumnat ha pogut posar en pràctica els coneixements adquirits i enfrontar-se a situacions reals de l’àmbit professional, consolidant així la seva preparació per al futur laboral.