L’Escola del Treball Presenta l’Aprenentatge per Projectes Professionals per a la Inclusió al II Congrés Internacional d’Educació i Diversitat a Saragossa

L’Institut Escola del Treball va participar al II Congreso Internacional de Educación y Diversidad: La ciencia de la educación para todos, y con todos, celebrat els dies 4 i 5 d’abril a Saragossa. Aquest congrés, que va aplegar més de 200 professionals del sector educatiu, va ser l’escenari on les professores Noemí Enrich Arderiu i Miriam Reyes Gómez van presentar l’experiència “Del aula al mundo laboral: aprendizaje por proyectos profesionales para la inclusión”, metodologia que fa dos cursos que s’aplica a l’Itinerari formatiu específic (IFE) d’Auxiliar en Vendes i Atenció al Públic per a millorar l’autonomia i la inserció laboral d’estudiants amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada.  

La presentació va destacar l’Aprenentatge per Projectes Professionals (APP) com a una estratègia que busca desenvolupar competències tècniques i transversals, fomentar l’aprenentatge actiu i connectar l’aula amb l’entorn professional. Les professores van explicar les fases clau d’aquesta metodologia, des de la presentació del repte inicial fins a l’avaluació 360°, passant per la investigació, el desenvolupament, la producció i la presentació dels projectes.  

Entre els resultats obtinguts, es va posar en relleu una major motivació i cohesió grupal entre els estudiants, el desenvolupament de competències transversals com la resolució de problemes, la presa de decisions, la creativitat i l’autonomia, i la reducció de les barreres en l’aprenentatge. A més, es va evidenciar l’adquisició de competències professionals específiques, com l’atenció al client, la preparació de comandes i la reposició de productes.  

Les conclusions de la presentació van subratllar l’eficàcia de l’APP com a estratègia educativa inclusiva i professionalitzadora, la importància del contacte amb les empreses per a la inserció laboral, la necessitat d’una planificació clara per maximitzar l’autonomia dels estudiants i la voluntat d’ampliar les col·laboracions amb altres institucions. Finalment, es va destacar que aquest canvi permet una nova mirada cap a la discapacitat, reconeixent els estudiants com un valor potencial per a les empreses.  

La participació de l’Institut Escola del Treball en aquest congrés, no només ha permès compartir una experiència educativa, sinó que també ha obert la porta a noves col·laboracions i a l’enriquiment professional.