L’ESCOLA DEL TREBALL DE LLEIDA PARTICIPA A LA TROBADA DUALITZA A L’ESCOLA DEL TREBALL DE BARCELONA: FP4.0 Dual i Talent femení

El dilluns 11 de desembre s’ha celebrat una nova trobada Dualiza en el marc de la col·laboració entre CaixaBank Dualiza i FPEmpresa per tractar la situació actual de l’FP 4.0 Dual i el talent femení.

La jornada va estar adreçada principalment a empreses i centres de formació professional interessats a promoure la igualtat de gènere i l’accés de les dones a les professions industrials del futur.

La trobada ha comptat amb la participació de 40 persones representants d’empreses, docents de centres de formació professional, orientadors, representants d’agents socials i administració educativa i alumnat femení a FP DUAL.

Núria Salán Metal·lúrgica, apassionada pels metalls, professora de la UPC-Terrassa i, actualment, presidenta de la Societat catalana de Tecnologia ens va parlar del bionomia dona-indústria.

Durant la jornada, es va destacar el projecte EdtWomensdays com a plataforma de referència. Aquest projecte té com a objectiu promoure les professions i els oficis relacionats amb la indústria 4.0, així com altres cicles vocacionals tradicionalment considerats masculins.

Els objectius de la jornada van consistir a fer aportacions des de les diferents perspectives representades en relació als àmbits següents:

  • La captació de Talents Femenins: Es van delinear estratègies per a la captació efectiva de dones en famílies professionals relacionades amb la indústria 4.0, una esfera en constant creixement que històricament ha estat dominada per homes.
  • Comprendre la Realitat de les Dones a la Indústria: Es va aprofundir en el coneixement de la situació de les dones al sector industrial, analitzant els seus desafiaments i oportunitats.

Aquestes iniciatives busquen impulsar la participació activa de les dones en sectors clau per a l’economia digital i la indústria 4.0, creant oportunitats per a un futur més inclusiu i equitatiu a l’àmbit laboral.

Es van realitzar dues taules de debat sobre la base d’uns eixos establerts prèviament per facilitar el diàleg entre els representants dels diferents sectors.

Els eixos de treball a la taula 1 furs els següents:

Diversitat i Inclusió a l’Entorn Laboral: En aquest eix es va discutir com les empreses poden promoure la diversitat de gènere i la inclusió als seus equips de treball. Es van plantejar preguntes com “Quines polítiques i pràctiques poden adoptar les empreses per atraure i retenir el talent femení a la indústria i el sector informàtic?” o “Quins són els beneficis de tenir equips de treball més diversos i inclusius?”

Educació i Orientació Professional: S’explorà com les institucions educatives i altres entitats poden influir en les decisions educatives i professionals de les dones en relació amb la tecnologia i la informàtica. Preguntes com “Com es pot millorar l’orientació professional per a les dones interessades en aquests sectors?” o “Quins recursos educatius i programes poden fomentar l’interès de les dones a les carreres tecnològiques?”

Models a Seguir i Inspiració: Es va abordar la importància de tenir models a seguir femenins i com aquests poden inspirar i motivar les dones a ingressar a la indústria i al sector informàtic. Preguntes com “Quins exemples d’èxit de dones destacades en aquests sectors poden servir d’inspiració?” o “Com es poden fomentar més històries d’èxit i models a seguir femenins?”

Polítiques i Incentius Governamentals: Es va explorar com les polítiques i els incentius governamentals poden promoure la participació de les dones en la tecnologia i la informàtica. Es van plantejar preguntes com ara “Quines mesures podrien prendre els governs per fomentar l’accés de les dones a aquests sectors?” o “Com poden les polítiques d’igualtat de gènere i els incentius fomentar l’equitat en aquests sectors?”

La segona taula de debat es va centrar en estratègies i propostes per incentivar i consolidar l’accés de les dones als sectors industrials a través de la formació professional. Es van plantejar una sèrie de preguntes clau, entre les quals s’hi inclouen:

Raons de la baixa representació de les dones als sectors industrials i com abordar-les.

Exemples d’èxit de dones en aquests sectors i lliçons apreses. Foment d’una cultura d’inclusió i igualtat de gènere a les empreses industrials. Polítiques de recursos humans per garantir oportunitats iguals. Programes de formació i capacitació per a rols tècnics i de lideratge. Col·laboració entre institucions educatives i empreses industrials. Visibilitat i reconeixement dels èxits de les dones i el rol de les escoles i programes educatius.

Formació i Oportunitats de Desenvolupament Professional: Aquest eix es va centrar en com millorar la formació professional existent per a les dones i com oferir-los oportunitats de desenvolupament professional als sectors industrials. Preguntes com “Com es poden dissenyar programes de formació específics per a dones en aquests sectors?” o “Quines estratègies es poden implementar per assegurar que les dones tinguin oportunitats d’ascens i creixement en aquestes carreres?” van ser discutides amb deteniment.

Foment de la Consciència i Interès: Es va abordar com promoure l’interès de les dones a les carreres industrials a través de la formació professional. Preguntes com “Com es pot millorar la informació sobre les opcions de formació professional en aquests sectors?” o “Quins programes educatius i activitats poden ajudar les dones a comprendre les oportunitats que ofereixen els sectors industrials?” van ser considerades en aquesta part de la jornada.

Col·laboració entre les parts interessades: Es va subratllar la importància de la col·laboració entre les institucions educatives, les empreses i els governs per fomentar l’accés de les dones als sectors industrials. Preguntes com “Quins tipus de col·laboracions podrien ser més efectives en aquest context?” o “Com podrien les empreses contribuir a la formació i la inserció laboral de les dones en aquests sectors?” es van abordar com a part de la discussió.

Mesures d’Avaluació i Seguiment: Aquest darrer eix va explorar com mesurar i avaluar l’èxit de les iniciatives i programes relacionats amb la formació professional per a les dones als sectors industrials. Preguntes com “Quins indicadors es podrien utilitzar per avaluar l’impacte de les iniciatives de formació professional?” o “Com es pot fer un seguiment de les trajectòries professionals de les dones després de completar la formació professional en aquests sectors?

Aquesta jornada de debat va servir com un espai valuós per analitzar i proposar solucions concretes per promoure la participació activa de les dones als sectors industrials a través de la formació professional. Les idees i les recomanacions generades durant la jornada es recolliran en un document base de conclusions.

Durant la jornada, es va destacar la importància d’un enfocament integral que involucri múltiples parts interessades, des del sector educatiu fins a l’empresarial i el governamental. La col·laboració i el diàleg actiu entre aquestes entitats es consideren essencials per superar els desafiaments i crear oportunitats per a les dones als sectors industrials.

Un dels punts clau que va sorgir a les taules de debat va ser la necessitat de desenvolupar programes de formació específics i personalitzats que abordin les barreres de gènere i proporcionin a les dones les habilitats necessàries per tenir èxit en rols tècnics i de lideratge en aquests sectors. A més, es va ressaltar la importància de crear un entorn de treball inclusiu i acollidor que fomenti la diversitat i el desenvolupament professional de les dones.

També es van discutir mesures concretes per superar els estereotips de gènere i promoure models a seguir femenins als sectors industrials. La visibilitat de les dones que han aconseguit destacar-se en aquestes àrees exerceix un paper fonamental a inspirar les generacions futures a seguir els seus passos.

Finalment, es va destacar la necessitat d’un seguiment i una avaluació constants de les iniciatives i polítiques destinades a promoure la igualtat de gènere als sectors industrials. Això permetrà mesurar el progrés i fer ajustaments necessaris per garantir resultats positius.

En resum, la jornada de debat va ser un pas important cap a la creació d’un entorn més inclusiu i equitatiu als sectors industrials a través de la formació professional. Les recomanacions i conclusions obtingudes durant aquest esdeveniment serviran com a guia per a accions futures que promoguin l’accés i l’èxit de les dones en aquests sectors estratègics. La col·laboració contínua entre les parts interessades és fonamental per aconseguir un canvi significatiu i durador en la igualtat de gènere al món laboral.

Barcelona, ​​11 de desembre del 2023.