L’Institut Escola del Treball de Lleida, l’Institut Pere Martell de Tarragona i l’Institut Escola del Treball de Barcelona, son els 3 centres d’FP catalans escollits per formar part de la xarxa estatal de centres d’excel·lència de formació professional.
El Ministerio de Educación, España ha seleccionat 44 centres públics de les 17 CCAA per a configurar una xarxa de centres d’excel·lència, per tal que siguin creadors d’ecosistemes innovadors, impulsors de noves metodologies i últimes tecnologies al servei de la formació professional.
Els 44 centres de la xarxa, rebran una inversió total de 41,622.567,80 €; dotació procedent del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, componente 20 del Plan estratégico de impulso de la Formación Profesional; finançament procedent dels fons europeus NextGeneration.
El nostre institut tindrà un pressupost de 975.000 € i haurà d’elaborar un projecte de 4 anys de durada i d’impacte estatal, en el qual treballarà amb corresponsabilitat amb les empreses, centres de recerca, universitats, els agents socials, amb el focus posat en:
- L’impuls de la transformació metodològica y digital dels espais i equips
- La incorporació de tecnologia disruptiva aplicada
- La formació de professorat d’àmbit estatal
- El desenvolupament de projectes d’innovació i investigació
- El treball en xarxa
L’Escola del treball de Lleida ha estat seleccionat en el sector de les Energies Renovables, centre referent a Catalunya en aquest sector. Imparteix com a únic centre a la província de Lleida el CFGS d’Energies Renovables, des de fa ja 9 anys en format de Cicle d’Alt Rendiment-CAR (completament per projectes) amb metodologia ABP.
El present reconeixement, rebut amb gran il·lusió, comportarà també una gran responsabilitat quant a generació de valor amb el projecte que es desplegarà al llarg d’aquests 4 anys. Els reptes que el centre es planteja són:
- La construcció, entre altres, d’una aula immersiva de realitat virtual i la creació d’una plataforma interactiva de càpsules formatives relacionades amb el seu ús
- L’acollida i formació del professorat dels 56 centres públics que imparteixen energies renovables en altres comunitats autònomes en transformació metodològica i innovació digital
- La realització de projectes d’innovació i investigació aplicada amb les empreses del sector
- El treball en xarxa amb el sector productiu per a la detecció de necessitats dels perfils professionals
- Propostes de revisió i adaptació curricular a la realitat social i del sector
La xarxa d’excel·lència continuarà oberta per tal de sumar més centres després de la convocatòria del #2023.
Els criteris valorats per a la selecció de les candidatures han estat:
- La formació i prestació de serveis d’#FP. Entre d’altres s’han valorat l’oferta d’FP; l’#organitzaciócurricular i les metodologies innovadores; els segells de qualitat; participació en acreditació de competències professionals o el servei d’orientació professional.
- La innovació vinculada a la pràctica: participació en projectes d’innovació, treball en xarxa, projectes internacionals de mobilitat, suport a l’emprenedoria, …
- L’enfocament territorial del centre: Implicació de les empreses dels sectors productius, relació amb el govern local, territorial i autonòmic, relació amb entitats de desenvolupament econòmic i social,…
La finalitat de la creació de la xarxa és la consolidació del nou model d’FP, interconnectat amb els diferents sectors productius, i basat en la investigació aplicada, la sostenibilitat i l’emprenedoria.
Ens sentim especialment orgullosos de l’equip de persones que ha fet possible situar-nos com a centre d’excel·lència i de compartir amb l’Escola del Treball de Barcelona i l’Institut Pere Martell la responsabilitat de ser centres de referència.